saphira

Direktlänk till inlägg 7 juni 2010

olika kulturer

Av laurence - 7 juni 2010 18:14

Nu är vi tillbaka efter en omtumlande vecka. Vi kom fram till Frankrike på söndags morgon och sen var det massor att göra. Jag har förstått att det är stor skillnad mellan våra kulturer när det gäller dödsfall. Från lördags morgon till tisdag kl.11 fanns det möjlighet för folk att komma och be vid min mammas öppenkista. Det måste alltid finnas någon av de närmaste på plats och ta emot kondoleanser och berätta hur hon har dött. Det kom cirka hundra personer. Varje kväll är det gemensam bön vid kroppen för alla som vill. Tisdag vid elva stängs kistan med familjen närvarande. Sen är det lunch hemma för släkten, 25 personer. Efter lunchen hämtar vi kistan och kör sakta i kortege genom samhälle fram till kyrkan. Begravningen i kyrkan är en och en halv timme med olika ritualer. Kyrkan är proppfull och alla dessa människor kommer fram efter mässan och beklagar sorgen. Jag har nog pussat 200 personer dessa dagar. När detta är klart åker dem närmaste till kyrkogården och begraver kistan. Sen är det stor mottagning med mat för alla som vill komma, släkt, vänner, bekanta,… Folk ger kort med pengar till mässor, de som inte kunde närvara ringer eller skickar kondoleans kort. De närmaste veckorna måste vi i vår tur skicka tack kort för alla som har visat sitt deltagande på ett eller annat sätt. Som sagt, det är omtumlande men bra samtidigt att man sörjer tillsammans.  När jag kom tillbaka till Sverige kändes det väldigt konstig att det är så få som beklagar sorgen. Jag har förstått att döden är något som ska helst inte synas här men jag tror att det gör sorgearbete mycket svårare och ensammare. 


Saphira har haft det bra. Hon har passat på när matte hade tankarna åt annat håll att tigga mat hos alla med framgång. Hon har inte rört sin egen mat på hela vecka och ändå inte tappat en ända gram trots långa promenader med husse och Sunny. Hon var skendräktig och lyckades sno min brorsbarns gossedjur och bädda ner sig bland allas skor i hallen. Nu är hon trött och vilar mest hela dagen. 


tack alla ni som har visat sitt deltagande. 

 
ANNONS
 
Ingen bild

Katja

7 juni 2010 18:59

Hej
Skönt att vara hemma igen förstår jag. Beklagar verkligen sorgen. Allmänt så är vi svenskar inte så himla bra på att 'ta' svåra situationer tror jag. Vi blir inåtvända istället för utåtvända. Det är någonting som man borde tänka på mer. Jag försöker alltid men ibland glömmer man. Behöver inte vara dödsfall utan att det har hänt något hemskt kan också vara väldigt 'tystande'.

Ha det bra så hoppas jag att vi sese någongång till träning :-) / Kram

 
Stella & Doris med matte Lotta

Stella & Doris med matte Lotta

7 juni 2010 20:35

Välkomna hem igen! Ja det verkar vara en väldig skillnad på Frankrike o Sverige, jag tror att "ert" sätt i Frankrike är bättre, mer tid att bearbeta och att göra det tillsammans!

Kramar från Borås

http://blondinstella.bloggagratis.se

 
Torsten

Torsten

8 juni 2010 08:27

Välkommen hem igen! Jo, här i Sverige är det jobbigt med döden....Skulle nog föredra 'erat' sätt. Visst är det tråkigt när någon dör, men det är ju dit vi ska alla en dag...svårt att förstå vad som är så hemskt egentligen.

Ha det gott och ta hand om er nu!
kramar

http://prinstorsten.blogg.se

 
Edith

Edith

8 juni 2010 11:02

Intressant att höra hur det går till vid dödsfall och begravningar i Frankrike. Hoppas att du mår bra trots allt som hänt. Colliekramar

http://www.parisercollie.blogg.se

 
Ingen bild

h.delacour@voila.fr

14 juni 2010 19:45

rien qu'un petit coucou de france pour te dire que j'ai enfin reussie ā traduire ton blog en franįais bien sur.
Sinon j'éspére que toi et les tiens vous vous ętez bien remis de tous ces évenements.BAY et ā bientôt en France

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av laurence - 9 september 2010 11:41

Kära läsare! Det var verkligen länge sen jag skrev på min blogg men vi lever i allra högsta grad. Det har hänt väldigt mycket denna sommar. Medan jag var i Frankrike fick jag reda på att jag hade blivit antagen till forskarskola på Malmö högskolan. 5...

Av laurence - 8 juni 2010 22:52

Ikväll var det sista gången på ridning för denna termin. Hästarna ska åka på sommarbete snart. Jag kommer att sakna Lawina, vi har kommit så nära varandra och hon har definitiv blivit min favorit häst. I morgon är det avslutning för agility, tråkigt ...

Av laurence - 30 maj 2010 16:06

Här kommer lite bilder från uppvisningen. det gick bra och Saphira var duktig som vanligt. Hon låter sig inte distraheras av publiken.   Vi kommer att vara borta ett tag för min mamma har dött och jag ska åka till Frankrike. Saphira följer med.  ...

Av laurence - 24 maj 2010 21:46

I kväll var vi på agility träningen och lärde oss att styra hunden på distans. Tänk om man kunde stå i mitten och skicka hunden runt utan att behöva springa själv. Då hade man kunna hålla på med agility långt upp i ålder. Man hade kunna stå där med s...

Av laurence - 17 maj 2010 21:55

Helgen har varit lång och trots regnet var det ändå kul. Jag har målat om uterummet, planterat potatis, gått många promenader med Saphira längst stranden och i skogen och gått på sparris middag i Wrångarps utanför Skotorp. Vi tänkte cykla dit men det...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se